Gröna växter

Gröna växter skapar lugn som få andra saker och de är fortsatt otroligt populära. Växterna ska gärna vara stora, lummiga, frodiga och med intressanta bladverk. Många av de gröna växterna är utmärkta luftrenare som förbättrar kvalitén på inomhusluften. Moderna bostäder har ofta problem med för låg luftfuktighet och där hjälper växter till att skapa bättre miljö. Att fokusera på hälsan är rätt 2019 så grönt inomhus är ett självklart val. Monstera, parasollpilea och Dr Westerlund har varit stora trendväxt er de senaste åren. De kompletteras nu av gullranka som är årets bubblare.

Historiska växter

Vi ser också en fortsatt stark trend mot historiska växter som förmedlar trygghet och stabilitet. De senaste åren har intresset för mormorsväxter som pelargoner varit stort.

Nu är det dags för blommor som var stora på 50-talet. Begonia är den absolut hetaste krukväxten 2019 och framförallt de begonior som erbjuder intressanta bladverk utöver blomningen. Forellbegonia och andra bladbegonier kommer att finnas i de flesta trendmedvetnas hem under året.  Azaleor och julstjärnor är andra krukväxter som ökar i popularitet.

Mer färg

Svenskarna älskar det skandinaviskt blonda och ljusa och det finns butiker som i princip bara säljer vita blommor. Men 2019 kan vi förvänta oss lite mer färg. Många som tidigare alltid valt vitt kommer säkert att övergå till åtminstone ljusa pasteller. Vi ser också allt mer av sköna samplanteringar med en blandning både av sorter och färgnyanser, till exempel härliga sommarblomsmixer med rosa och purpur eller kombinationer av orange, gula och rosa sorter. När det gäller färger är gult en färg som poppar upp 2019, inte bara på kläder, utan också i inredning och på växter. Som tex tagetes och vem har inte sett flertalet instagramkonton svämma över av primadonnan dahlia i gula toner.

Andra färger som vi kommer att se mycket av är korall, jordnära bruna nyanser och blått.

Torkat i buketterna

När det gäller buketter ska de vara naturliga och mjuka. Att blanda in torkade växter i buketterna är populärt; allt ifrån att plocka in trädgårdens vissna perenner till ogräs som växter längs vägkanten. Frökapslar, tistlar och yviga vippor ger både volym och karaktär och är även praktiskt då det lätt kan återanvändas. De under våren så populära tulpanerna som ofta binds tillsammans med blåbärsris och eukalyptus, ser ovanligt vårpigga ut när de blandas med torkade växter. Det är också mycket populärt att använda krukväxter, både blommande och gröna, som snittblommor. Genom att plocka av en liten kvist från favoritkrukväxten fås en läcker snittblomma. Små vaser solitärt eller i grupp är helt rätt 2019.