Inledning

Precis som vi människor är olika är växter också olika. De har olika härkomst, olika krav på sin omgivning och önskemål om hur de vill bli skötta. Men även om vi människor är olika, har vi alla samma grundläggande behov, och så är det även med växter. Här följer därför några allmänna råd och om du följer dem kommer de allra flesta växter att trivas. För mer detaljerade skötselråd se under respektive art!

Ljus

Alla växter behöver ljus. Väster- och österfönster är de platser där krukväxterna trivs bäst inomhus. Där är ljuset starkt men inte brännande. Ska växter placeras längre in i ett rum kan det kompenseras med extraljus.  Gassiga söderfönster kan hysa soltåliga arter och sorter. Inglasade verandor, balkonger och uterum ger också växter det ljus de behöver.

Vatten och näring

Krukväxter mår oftast bra av regelbunden vattning. En halvtimme efter att du vattnat dina krukväxter är det bra att kolla så att det inte står kvar vatten i botten av ytterkrukan eller på fatet. Häll i så fall bort överflödigt vatten. Under den gångna halvtimmen har växten hunnit suga upp det vatten den behöver. Innan krukväxter vattnas igen bör jorden ha hunnit torka upp något. Ju varmare temperatur du har inomhus desto snabbare torkar växterna ut. Krukväxter behöver även näring så vattna gärna med svag näringslösning, speciellt under vår och sommar. Med svag näringslösning så menas 1-2 ml växtnäring per liter vatten. Ett kryddmått är detsamma som 1 ml. 

Jord

De allra flesta växter vill ha en genomsläpplig och porös jord. Köp och plantera därför alltid om dina växter i jord av hög kvalitet.

Bra ljus, planteringsjord av hög kvalitet och lagom tillgång på vatten och näring är förutsättningen för att växter ska trivas.